Translate

2013 m. rugpjūčio 25 d., sekmadienis

Saulėje džiovinti pomidorai namų sąlygomis

Tikriausiai ne vienas Jūsų jau išbandė parduotuvėje pirktų saulėje džiovintų pomidorų konservuotų aliejuje. Tai puikus gurmaniškas maisto produktas tinkantis picoje, sumuštiniuose, troškiniuose, padažuose...
Ruošiant šį produktą teks truputį pavargti - išdžiovinti ir konservuoti.

Džiovinimas - pats seniausias konservavimo būdas. Iš Italijos kilę džiovinti pomidorai buvo džiovinami ant namų stogų, kaitrioje viduržiemio saulėje. Suprantama, Lietuva e Italija, ir saulėje džiovinti pomidorų nepavyks. Oro temperatūra turi būti 30 laipsnių, o drėgnumas - 50 %. Tačiau visada galima pasitelkti buitinę techniką.

Džiovinti galima bet kokius pomidorus, tačiau idealiausi - slyvos formos, mėsingi, storomis sienelėmis ir mažai sėklų. Pomidorų džiovinimas mažai kuo skiriasi nuo kitų vaisių džiovinimo: atrinkite šviežius, sunokusius pomidorus, nuplaukite ir nusausinkite. Perpjaukite į keletą dalių. Jei norite išimkite sėklas, tačiau tai nebūtina. Pomidorus odele į apačią išdėstykite kepimo ar džiovinimo inde, išklotame kepimo popieriumi.



Yra keli džiovinimo būdai:
  1. ORKAITĖJE džiovinkite 50-60 laipsnių Celsijaus orkaitėje, kol pomidorai taps lakstūs ir nelipnūs. Orkaitės dureles palikite pravertas, kad pasišalintų drėgnas oras. Po 2-3 val. patikrinkite ar pomidorai džiūva vienodai. Stebėkite, kad orkaitė nepridegtų, o jei tampa per karšta - išjunkite pusvalandžiui. Džiovinimo laikas priklauso nuo pomidorų, paprastai tai trunka 8-10 val.
  2. ELEKTRINĖJE DŽIOVYKLOJE pomidorus sudžiovinsite greičiau ir nereikės nuolat stebėti ar temperatūra ir džiuvimo procesas vyksta sklandžiai.
Išdžiovinti pomidorai turi būti intensyviai raudonos spalvos, lankstūs, bet nekieti. Atvėsintus laikykite hermetiškuose indeliuose ar polietilenuose maišeliuose, pašalindami kiek įmanoma daugiau oro. Tokius pomidorus galite brinkinti vandenyje, sultyse, sultinyje ar vyne.

Aš tuo tarpu paruošiau keletą stiklainių džiovintų pomidorų aliejuje.


SU ČESNAKAIS
česnako skiltelių;
alyvuogių aliejaus.

SU ROMARINU
alyvuogių aliejaus;
rozmarino šakelės;
česnako;
druskos.

SU KAPARĖLIAIS
saulėgrąžų aliejaus;
druskos;
vyno acto;
cukraus;
kaparėlių;
česnako, 
maltų pipirų.

SU RAUDONĖLIU
alyvuogių aliejaus;
raudonėlio šakėlės;
čili pipiro.


Į nedidelius stiklainius dėkite pasirinkto gaminimo būdo ingridientus, tuomet džiovintus pomidorus ir užpilkite aliejumi, kad apsemtų. Stiklainius užsukite. Tokiu būdu pomidorai prisigers aliejaus, jų nereikės brinkinti, bus puikaus, sodraus skonio. O likusį aliejų galėsite panaudoti salotoms užpilti.


Va, kokius paprastus sumuštinukus galite pasigaminti: ČIA.

Susikurkite savo delikatesą, brangieji,
Ingrida

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.