Translate

2013 m. spalio 29 d., antradienis

Gilių kava

Gilių kava iš tiesų nepelnytai pamirštas dar mūsų protėvių vartotas gėrimas - stiprinantis jauną, atgaivinantis seną, gydantis ligonį, suteikianti žvalumo sveikam. Tai skanus, neįprasto skonio karštas gėrimas, kurį gali vartoti ir vaikai (tačiau žinoma - su saiku ir silpnesnė). Be to, gilių kava taps puikiu, natūraliu, lietuvišku kavos pakaitalu, ypatingai, jei kavos vartojate per daug (visi puikiai suprantame, jog per didelis kavos kavos pupelių gėrimo kiekis yra nesveika). Šiaip gilių kava nerekomenduojama gerti kasdien, na o mano šeimoje ji vartojama kiekvieną sekmadienio rytą. Išbandykite, jei dar yra gilių (jų mažiau, tačiau tikiu, jog dar rasite)...



Ąžuolo gilės maistingumu prilyginamos grūdams. Jose yra iki 40 % krakmolo, 5–8 % rauginių medžiagų, iki 5 %  riebalų, baltymų, cukraus ir mineralinių medžiagų.


Tinkamai paruošta gilių kava geriama nusilpus organizmui po ligos, o jų miltelių nuoviras geriamas sergant rachitu, anemija, cukriniu diabetu. Senovėje gilių nuoviras buvo geriamas esant opoms žarnyne,šlapimo išsiskyrimui skatinti, apsinuodijus. Tačiau jei naudojate kavą medicininiais tikslai, tuomet patariama ją daryti silpną ir nebalinti pienu.
Apskritai gilių kava valo organizmą, jį stiprina, valo kraują ir šalina toksinus. Ypač tinkama vaikams sergantiems mažakraujyste bei rachitu.


Gilių kavai žaliava renkama rudenį, geriausia, jei gilės būna pačios nukritusios nuo medžio. Jei giles skinsite, rizikuojate parsinešti nepilnai sunokusių, todėl tiek kavos skonis, tiek kokybė - nukentės.



Pasinešus namo gilias atrinkite - jei pasitaikė įkirmijusios ar įskilusios meskite laukan. Nuo kitų nuimkite kepurėles ir porai dienų jas paskleiskite laisvai, kad pradžiūtų. Būkite atsargūs, gilės greitai pasidengia balta pelėsio plėvele, todėl nelaikykite per ilgai.


Po poros dienų giles reikia išaižyti ir tai pats ilgiausias darbas. Tokiu metu įsijungiu televizorių ar kokią senai pamirštą romantinę komediją ir aižau. :) Dedu po gilę į česnako grūstuvę, sutraiškiau luobelę, tuomet ją nulupu (užkabinusi aštriu peiliuku už luobelės), pašalinu ploną rudą odelę iki pat balto pagrindo ir perpjaunu pusiau(pav. gilės išaižytos, tačiau odelė dar nenulupta). Nesijaudinkite, jei gilės skyla nevienodai - nebūtinai turi būti vienodos puselės ar vien tik sveiki branduoliai. Be to išaižytos ir nuluptos gilės gali pajuoduoti, bet tai irgi normalu.


Išaižytas giles užpilame pienu: 1 kg gilių reikia 1 l pieno. Tuomet paliekame jas mirkti 12-24 val. ir gydomės aptirpusį nuo lupimo smilių :). Mirkdamos piene gilės pašalina savo kartumą ir kava būna malonesnio skonio.


Giles virkite tame pačiame vandenyje, kuriame jos mirko. Virimo procesas turėtų trukti 40-60 minučių. Jo metu pieną tikriausiai sutrauks į mažus gumulėlius, nesijaudinkite, viskas tvarkoje :) Ąžuolo gilės pasižymi sutraukiančiomis savybėmis, tai visas kartumas padaro pieną rudą ir tirštą. Paprasčiausiai baigus virti giles supilkite į  makaronų koštuvą ir greitai perplaukite vandeniu. Tuomet jas paberkite ant popierinio rankšluosčio ar medvilnės rankšluosčio, nusausinkite ir palikite nudžiūti.


Orkaitę įkaitinkite iki 150 laipsnių kaitros. Plačią skardą išklokite sviestiniu popieriumi ir jame išdėliokite giles. Būtinai palikite tarpus tarp gilių ir geriau skrudinkite keliose skardose. Tuomet giles dėkite į orkaitę ir apkepinkite, kol gerai išsausės ir pakeis spalvą. Baigiant temperatūrą pakelkite iki 200 laipsnių ir dar kelias minutes paskrudinkite. Gilės turi būti tamsiai rudos spalvos ir tikrai pajusite pagal kvapą kada jau gana.


Norėdami išsivirti kavos gilių pupeles sumalkite. Sumaltas laikykite sandariame inde. Patariu malti tiek gilių, kad užtektų 2 savaitėms, nes ilgiau maltų aromatas ir skonis keičiasi. Geriau į kitą sandarų indą supilkite paskrudintas pupeles, kurias reikalui esant galėsite susimalti. Tokios pupelės bus kvapnios ir tinkamos naudoti iki vienerių metų laiko.


Kaip išsivirti kavą?

Gilių kavą geriausia virti emaliuotame arbatinuke. Pirmą kartą dariau silpnesnę kavą, nes vyras niekada iki šiol nebuvo jos ragavęs. Arbatinuke užviriau 1 l vandens, tuomet į ją dėjau 3-4 šaukštus maltos kavos ir leidau pavirti 5-8 minutes. Tuomet užbalinau 0,5 l pieno ir dar paviriau 1 minutę.
Svarbiausia vandens ir pieno santykis yra 1(vandens) : 0.5 (pieno). O maltos kavos kiekis jau priklauso nuo kiekvieno skonio.


Kavą pyliau į "skaniausius", mieliausius puodelius, gardinau cukrumi (saldinkite tik cukrumi, saldikliai netinka) ir visa šeimyna mėgavomės rudens gėrybių malonumu....



Skanios gilių kavos, brangieji,
Ingrida

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.