Translate

2013 m. rugsėjo 19 d., ketvirtadienis

Prieskoninių ir vaistinių žolelių džiovinimas

Kvapnios ir gardžios prieskoninės žolelės jūsų virtuvėje, medicininių, gydomųjų galių turintys augalai gali būti vartojami ištisus metus, tereikia juos tinkamai paruošti. Kadangi jau ruduo, ir soduose jau renkame paskutinį daržovių derlių - nepamirškite nupjauti ir pasiruošti prieskoninių žolelių. Aš rekomenduoju džiovinti, mat augalai ilgai išlaiko savo aromatą ir savybes ir tinkami vartoti iki vienerių metų laiko, tai yra, iki sekančio derliaus.



Prieskoninių augalų lapus galima skinti vos tik jie išauga, o jų kvapas ir skonis bus stipriausias, jei nurinksite juos prieš pat žydėjimą. Jei vartosite sėklas - palaukite, kol augalas nužydės ir subrandins sėklas, tačiau dėžutes ar skėčius reikia nupjauti, kol jie dar nespėjo prasiverti ir išbarstyti sėklų. Prieskoninių augalų šaknis reikia iškasti rudenį. Maistui jos tinka ir šviežios ir konservuotos.

Kaip augalas džius priklauso ir nuo to, kokiu oru jie buvo rinkti. Jei rasoti ar po lietaus - gali imti pūti, prarasti spalvą, o ir džiūsta ilgai, praranda dalį vertingų medžiagų. Todėl geriausia rinkti saulėtą dieną, jau nukritus rasai.

Yra keletas būdų džiovinti prieskoninius augalus:

1) aplinkos temperatūroje, žoleles išdėliojus ant tinklinio audinio ar pakabinus jų ryšulėlius nesaulėtoje, gerai vėdinamoje vietoje. Tai mažiausiai pastangų reikalaujantis būdas - tereikės paskirstyti maždaug vienodais ryšulėliais ir sukabinti.


2) orkaitėje, 50 laipsnių temperatūroje džiovinami augalai susmulkinami ir išdėliojami ant kepimo skardos. Orkaitės durelės paliekamos praviros. Tokiu būdu augalai džiūva pakankamai ilgai ir sunaudojamos nemažos elektros ar dujų sąnaudos, todėl šis būdas mano namuose naudojamas labai retai.

3) mikrobangų krosnelėje džiovinamos prieskoninės ir vaistinės žolelės sukarpomos smulkesniais gabalėliais, lapeliai nuskabomi nuo kotelių. Karščiui atspari lėkštė išklojama virtuviniu rankšluosčiu, ant jo išdėliojami prieskoniniai augalai. Kaitinama 1 minutę, tuomet apvartome ir kaitiname dar 1 minutę. Šis būdas labai greitas ir patogus, visgi, džiovinamus augalus teks kas minutę perversti ar pakeisti naujais. Džiovindami tokiu būdu, vienu kartu nepridžiovinsite didelio kiekio.
Visgi, tai puikus būdas džiovinti mažesnio kiekio prieskoninius augalus.


4) elektroniniame džiovinimo aparate prieskoninės žolelės gali būti taip pat efektyviai ruošiamos žiemai. Visgi, jei tokio aparato neturite, teks rinktis iš pirmų trejų būdų, kadangi nerekomenduoju investuoti pinigus į džiovinimo aparatą tik dėl prieskonių augalų.

Išdžiuvę prieskoniniai augalai ir medicininės žolelės turėtų lengvai trupėti tarp pirštų. Tokius augalus sudėkite į drobinius maišelius arba sandarius stiklainius (geriausia tamsaus stiklo) ir laikykite tamsioje vietoje.


Džiovintų augalų panaudojimas:

1) tikrosios levandos lapai ir žiedai tinka daržovėms paskaninti, kaip priedas voniai;
2) sėklos ir džiovinti anyžinės ožiažolės lapai tinka saldainiams, kepiniams, arbatoms, sriuboms, salotoms, trauktinėms;
3) vaistinės gelsvės lapai bei sėklos tinka daržovėms, trintoms sriuboms, mėsai, arbatoms; kepiniams - tik sėklos;
4) mėtos lapai tinka padažams, mėsai, desertams, patiekalams puošti, arbatai, gėrimams;
5) vaistinės ramunės žiedai tinka arbatai, naudojamas kosmetikoje, malšina uždegimus;
6) paprastasis raudonėlis tinka paukštienai, mėsai, daržovėms, sriuboms, arbatai, actui aromatizuoti;
7) kvapnusis rozmarinas tiks avienai, bulvėms, daržovėms, žuviai paskaninti, actui aromatizuoti;
8) kvapnusis bazilikas tiks padažams, pomidorams pagardinti, prieskoniniam sviestui ruošti;
9) peletrūnas tinka salotoms, sriuboms, padažams, garstyčioms, actui;
10) melisa tinka salotoms, paukštienai, žuviai, uogienėms gardinti,;
11) petražolės tinka sriuboms, padažams, prieskoniniam sviestui, žuviai, mėsai;
12) krapų lapai bei sėklos tinka prie žuvies, agurkų, kiaušinių, actui aromatizuoti; sėklos-arbatai;
13) vaistinio čiobrelio lapai ir žiedai tinka sriuboms, daržovėms, mėsai, žuviai, padžams, desertams;
14) vaistinio šalavijo lapai tinka mėsai gardinti, prieskoniniam svietui gaminti, actui aromatizuoti, arbatai.



Smagaus džiovinimo, brangieji,
Ingrida

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.