Translate

2013 m. rugsėjo 17 d., antradienis

Čenakai arba čenachai

Taigi, atsakykite, kad gudrūs, kaip tiksliai pavadinti šį patiekalą - čenachai ar čenakai??? Dėl paprastumo, toliau visur vardysiu  šią sriubytę - troškinuką čenakais. Taigi, čenakai, tai tarpinis patiekalas tarp troškinio ir sriubos, gaminamas 200 - 500 ml puodynėlėse, kurios patiekiamos, kaip atskira porcija. Dėl mažame inde gaminamo patiekalo, daržovės puikiai išsitroškina, mėsa tampa minkšta ir aromatinga, o mažas gaminimo indas suteikia patiekalui įsimintiną skonį.

Mano gimtąjame rajone, bent jau kai augau tikrai niekas aplink negamino čenakų, arba aš nepastebėjau, nes mano uošvienė, kilusi iš tų pačių kraštų jau nuo seno gamino čenakus. O aš juos pradėjau gaminti ištekėjusi į Klaipėdą. Kaziuko mugėje pirktos čenakinės puodynės, atkeliavusios iš Kuršėnų, beje, labai rekomenduoju, aukšta kokybė ir padorios kainos :). Taigi, tos puodynėlės greitai rado vietą mano virtuvėje ir širdyje, o čenakų kvapas dažnas svečias mūsų namie, ypač rudens bei žiemos pavakarėmis...

Taigi, pats žodis čenakai iš gruzinų kalbos reiškia nei tai sriubą, nei tai troškinį iš avienos. Visgi, gaminti iš avienos dar neteko, tačiau šiandieną pasidalinsiu pačiu mylimiausiu receptu, kurio paragavęs net uošvis patenkintas sočiai čepsėjo... :D



8 čenakų puodynėlėms jums reikės:
500 g maltos kiaulienos;
2 š. maltų džiūvėsėlių;
mėgstamų kiaulienos prieskonių;
6-7 bulvės;
4-5 morkos;
2-3 paprikos;
2 svogūnai;
8 skiltelės česnakų;
8 š. grietinės;
8 š. pomidorų padažo;
truputį krapų;
druskos;
juodųjų pipirų.


Mėsos faršas pagardinamas kiaulienos prieskoniais, druska bei pipirais. Įmaišome maltus džiūvėsius ir iš gautos masės suformuojame 2 cm skersmens rutuliukus. 

Bulvės, morkos, paprika, svogūnai nuvalomi ir supjaustomi norimo dydžio kubeliais. Viskas sluoksniais dedama į aštuonias čenakų puodynes:
1) bulvės;
2) morkos;
3) mėsos rutuliukai;
4) paprika;
5) svogūnai


Česnako skiltelės susmulkinamos ir paskirstoma į čenakines. 
Visi produktai turi būti daugmaž vienodai paskirstyti po puodynėles. Tuomet į juos pilama vandens - nepilnai pusė puodynėlės. Ant viršaus dedama po šaukštą grietinės bei pomidorų padažo. 
Užbarstoma druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių bei kapotų krapų.


Indeliai dedami į 220 laipsnių temperatūros orkaitę ir troškinama apie 1,5 valandos.


Valgoma su mėgstama duonele.




Skanių čenakų, brangieji,
Ingrida

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.