Translate

2013 m. lapkričio 12 d., antradienis

Žirnių sriuba su šviežiais (šaldytais) žirneliais

Žirnių sriuba-mano vaikystės sriuba ir nuolat prašydavau mamos, jog ją išvirtų. Žinoma vėliau išmokau pati :) Apskritai, žirnių sriuba žinoma ir dėl savo sotumo mėgstama daugelyje pasaulio šalių. Pavyzdžiui, Švedijoje žiemą tradicinis ketvirtadienio valgis yra būtent žirnių sriuba, verdama su kumpiu ir pagardinama garstyčiomis. Ką gi, manoji įprasta, lietuviška, pagardinta šaldytais ar šviežiais žirneliais (priklausomai nuo sezono).



Jums reikės:
1 stiklinė skaldytų geltonų žirnių
1 stiklinė žalių šviežių arba šaldytų žirnelių
1 didelio svogūno
2 morkų
150 g. rūkytų lašinukų ar rūkytos šoninės
daržovių sultinio (tiks ir vištienos sultinys)
druskos
2 lauro lapelių
juodųjų pipirų žirnelių
kvapniųjų pipirų žirnelių

1. Skaldytus žirnius užpilame vandeniu ir paliekame per naktį, kad išbrinktų


2. Kai žirniai išbrinksta, vandenį, kuriame brinko nupilame ir žirnius perplauname.
3. Tuomet juos pilame į puodą ir užpilame taip, jog gerai apsemtų. Jei reikės daugiau-vėliau galėsite užpilti karšto vandens.
Aš verdu naminį sultinį iš daržovių, tačiau kuo puikiausiai tiks ir sultinio kubeliai, pirkti parduotuvėje. Į sultinį įdėkite lauro lapelių, pipirų žirnelių ir virkite. Kuo ilgiau virsite (kol suvirs), tuo gardesnę sriubą turėsite.


4. Keptuvėje gerai pakepinkite lašinukų gabalėlius ar šoninę.


5. Tuomet sutarkuokite morkas ir susmulkinkite svogūną. Juos pakepinkite keptuvėje, kol suminkštės. Baigus kepti visą turinį dėkite į sultinį.


6. Dabar galite sudėti ir kepintus lašinukus. Taip sriuba įgaus kvapnų rūkytos mėsos skonį.
Arba galite šoninę ar lašinukus palikti papuošimui.


7. Sriubą verdame, kol žirniai pasidaro minkšti ir pasisklaido po sriubą. Tuomet pagardiname druska. Supilame žalius žirnelius ir dar šiek tiek paverdame.

8. Baigus išvirti, išimame lauro lapelius ir pipirų žirnelius.


Valgome su mėgstamiausia duona, pagardinus grietine.



Skanios žirnių sriubos, brangieji,
Ingrida

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.