Translate

2013 m. birželio 10 d., pirmadienis

Šalti barščiai arba tradicinė vasaros sriuba

Vasara būna karštą ir dažnai nesinori jokio karšto maisto, todėl dažnas svečias mūsų vasaros dienomis būna didžiulis puodas šalti-barščių.
Žinau, brangieji, visi puikiai žino, kaip ruošti šalti barščius. Tuomet klausiate, kam šitas postas? Per keletą mano kulinarinių paieškos metų pastebėjau, jog kiekviena šeimininkė turi savo firminį šaltosios sriubos receptą. Vieni deda acto, kiti pila mineralinio...

Šalti barščių gimimo metus galima įvardyti dar 1518 m., kai Milano kunigaikštytė Bona Sforca ištekėjo už Žygimanto Senojo. Jau tuo metu rašytiniuose šaltiniuose minimi lietuvių auginami burokai. Visgi, pirmasis rašytiniuose šaltiniuose paminėtas receptas datuojamas tik XIX a. Tačiau akivaizdu, kad jie spėjo tapti Lietuvos kultūrinės tapatybės dalimi dar prieš žlungant bendrai su lenkais valstybei. Lietuvos didikų paprotys pagerbti atvykusį svečią šalti-barščiais buvo toks gyvybingas, kad ir XIX a. pradžioje tebesutinkami kuriozai su svetimšaliais.

Tačiau mes čia ne apie istoriją susirinkome pakalbėti. Visiems, kam įdomu, daugiau galite paskaityti čia: daugiau: http://www.15min.lt/naujiena/ziniosgyvai/istorija/antanas-astrauskas-saltibarsciu-istorija-lietuvos-kulinarinio-paveldo-apybraizos-blog-bavi-lt-582-236071#ixzz2Vp4vVPHu

Tuo tarpu aš dalinuosi savo šalti-barščių receptu.


Jums reikės:
2 l kefyro
750 ml stiklainio marinuotų burokėlių (naminiai žinoma, skaniausi :)
3 kiaušinių
1 ilgavaisio agurko
saujos laiškinių česnakų arba svogūnų laiškų
saujos krapų
3 šaukštai grietinės
druskos

Garnyrui:
Bulvių
krapų

1. Pirmiausia išverdame bulves, pasūdome ir gausiai apibarstome šviežiais krapais. Tiesa, prie šalti-barščių galima patiekti ir skrudintas orkaitėje bulves, visgi, virtos su daug daug krapų mūsų šeimynai pačios pačiausios.

2. Išverdame kiaušinius ir paliekame atvėsti.

3. Į didelį dubenį dedame marinuotus burokėlius. Kubeliais pjaustytus agurkus. Supilame kefyrą.
Dedame pjaustytus svogūnų laiškus arba laiškinius česnakus. Pagardiname druska.

Atvėsintą kiaušinį  susmulkiname ir dedame į dubenį. Pagardiname grietine, sukapojame krapus ir jais pagardiname sriubą. Tiesa, pas mus kuo krapų  daugiau, tuo skaniau :).

Aš asmeniškai niekada nededu acto, kadangi namie marinuotuose burokėliuose rūgšties ir taip pakanka. Tačiau jei perkate parduotuvėje, galbūt norėsite šiek tiek šliūkštelėti.

Sriubą gerai išmaišome ir 30 minučių leidžiame pastovėti šaldytuve. Juk šalti-barščiai turi būti šalti ir gaivinti pačią karščiausią vasaros dieną.

Paskui pilstome į lėkštes ir gardžiuojamės.

Tuo tarpu pas mus šitoks va dubuo ištuštėja per pusdienį. O kaip jūs gaminate šalti-barščius? 


P.S. Ar žinote, kas yra agurklės? Tai gaivus agurkų kvapo ir skonio lapinis augalas. Maistui vartojami jauni lapai, kvepiantys agurkais, kuriose daug vitamino C, karotino. Vaistinės agurklės žali lapai ir stiebai yra malonaus, agurkus primenančio skonio. Populiarus kaip prieskonis daržovių sriuboms, grybų patiekalams, priedas į salotas, šalti-barščius, dietinius valgius, kaip agurkų pakaitalas. 

Vaikystėje pamenu mama šalti barščius ruošdavo nuo pavasario, kai agurkų sode dar nebūdavo, o parduotuvėje kainos buvo per aukštos. Tad jei po ranka neturite agurkų, ar norite išbandyti kažką naujo, pabandykite jas vietoj agurkų. Tiesa, karpuoti agurklių lapeliai iš pradžių tikriausiai nebus įprasti įprastiems šalti barščiams.

Karštos vasaros ir skanių gaivių akimirkų, brangieji,
Ingrida

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.