Translate

2013 m. lapkričio 20 d., trečiadienis

Sausainiai su obuoliais

Oi, brangieji ir brangiosios, kaip jūs laikotės? Kokios nuotaikos jūsų namuose? Ar užtenka vidinio varikliuko pajėgumo virtuvėje?

Jei jau pavalgėte pusryčius, paruošėte pietus ir pasirūpinote vakariene, siūlau pasilepinti visiškai nenuodėmingu, tačiau dieviškai gardžiu desertu - sausainiais. Lengvas obuolių įdaras puikus pretekstas bendrauti, nudžiuginti kolegas darbe ar vakare pasimėgauti ramybės akimirka su puodeliu kakavos...

Obuoliai su cinamonu ir cukrumi, pats tobuliausias derinys, kvepiantis rudeniu. Ilgi rudens vakarai puiki proga paeksperimentuoti savo virtuvėse ir išbandyti naujus, ugdyti senus kulinarinius gabumus... Visai kaip Julie Powel romane "Džiulė ir Džiulija" neaptinkite, netapkite nusivylusia namų šeimininkė(-u). Geriau meskite sau kulinarinį iššūkį... ;) Maniškis šįkart buvo susijęs su sausainiukų vyniojimu į tešlą. Atrodo paprasta, tiesa? Panašiai atrodė ir man, kol nepabandžiau...

Kagi, brangieji, daug neplepame, gaminame...



Jums reikės:
90 g sviesto (tiks ir margarinas);
100 g grietinės;
2 obuolių (gali būti daugiau ar mažiau, juk visi skirtingi);
2 stikl. miltų;
1 kiaušinis;
2 a.š. kepimo miltelių;
mažutis žiupsnelis druskos;
100 g cukraus;
1 š. cinamono;
šiek tiek cukraus pudros.

1. Į dubenį dedame sviestą, jį gerai išsukame. Tuomet supilame grietinę ir maišome iki vientisos masės.
2. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, dedame mažą žiupsnelį druskos.
3. Abi mases sudedame kartu ir išminkome tešlą. Leiskite jai kiek pastovėti.


4. Tuo tarpu atskirame dubenyje sumaišome cukrų ir cinamoną.
5. Obuolius nulupame, išimame sėklalizdžius ir supjaustome juostelėmis.
6. Ant juostelių pilame cinamono-cukraus mišinį ir apmaišome, kad visi obuolio gabalėliai apliptų. Tik atsargiai - nesulaužykite skiltelių.
7. Tešlą iškočiokite ir supjaustykite juostelėmis.


8. Į paruoštas juosteles suvyniokite po obuolio skiltelę.


Šis punktas man buvo pats sunkiausias - tai kaip gi po galais dailiai suvynioti  tas obuolių skilteles, kai jos nevienodos?Taigi, kai pjaustote obuolį, pasistenkite jį supjaustyti kuo lygesnėmis, vienodesnėmis skiltelėmis. Supratau tą tik tuomet kai jau buvo vėloka ką keisti, todėl labai nesmerkite. O šiaip, net ir nevienodai, nedailiai suvynioti sausainiai skonio nekeičia, todėl neišsigąskite, gaminkite. ;)


9. Suvyniotus guldykite į skardas ir viršų aptepkite kiaušinio plakiniu.
10. Tuomet dėkite skardą  į 180 laipsnių C karštumo orkaitę ir kepkite 15-20 minučių, kol gražiai pagels.


11. Iškepusius pabarstykite cukraus pudra.


Išsikepkite, bet nebūkite godūs, neškitės į darbą, pavaišinkite kolegas, draugus, šeimykščius. Dalinkitės gėriu...




Paeksperimentuokite savo virtuvėje, pasidalinkite rezultatais su svarbiausiais, brangieji,
Ingrida

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.