Translate

2013 m. rugsėjo 24 d., antradienis

Orkaitėje kepta kiauliena su saldžiosiomis paprikomis, svogūnais ir bulvėmis

Kai lietingi ir tamsūs vakarai, kai temsta anksčiau taip ir norisi skanios, sočios vakarienės. Vienas mano favoritų, t.y. mėgstamiausių patiekalų - orkaitėje kepta kiauliena. Šis patiekalas nuostabiai greitai paruošiamas, ingridientai - paprasti ir randami kiekvieno namuose, patiekalas neperkrautas daugybe skirtingų, aštrių skonių, man jis - sotus, harmoningo skonio bei super greitas. Tiesa, kepant orkaitėje teks palaukti, tačiau tuo metu kuo puikiausiai pasidarysite kitus neatidėliotinus darbus.



Tiesa, patarimas, tikrai nepasigailėsite, jei garnyro - t.y. orkaitėje keptų daržovių priruošite daugiau - jos patiks tiek vaikams tiek suaugusiems. Pamatysite, nevaliosite atginti artimųjų nuo daržovių. Mano vyras mėgsta jas pakramsnoti pavakarėmis... O ir aš pati imu tiesiog rankomis ir mėgaujuosi vienomis...

Paruošimo laikas: 20-25 min.
Kepimo laikas: 50-60 min.

Jums reikės:
1 kg kiaulienos kumpio;
2 raudonieji svogūnai;
2 geltonos paprikos;
2 raudonos paprikos;
350 g bulvių;
2 morkos;
6-8 skiltelės česnako;
2 š. alyvuogių aliejaus;
1-2 a.š. džiovintų čiobrelių;
druskos (geriau rupios jūros, tačiau tiks ir įprasta);
juodųjų pipirų (juos šviežiai sugrūdu stambesniais gabaliukais, niekada nemalu).

Pirmiausia vaisių ir daržovių šepetėliu kruopščiai nuplaukite bulves ir morkas. Jas plikite neskustas - vartosime su visa odele, taip išlaikydami daugiau vitaminų bei mineralinių medžiagų bei kepant odelės dėka išgausime traškią, apskrudusią plutelę.


Raudonuosius svogūnus nulupkite. Juos supjaustykite skiltelėmis - vieną svogūną pjaukite į 8-ias skiltis. Tačiau būtinai palikite šiek tiek apatinės šaknies dalies, kad gabalėliai neiširtų. Juos dėkite į didesnę skardą. Beje, jei neturite raudonųjų svogūnų, nedėkite kitokių - geriau tuomet praleiskite šį ingridientą.

Mažesnias bulves perpjauname per pusę, jei jos didesnės - pjaustome skiltelėmis, palikdami apie 2 cm pločio gabalėlius. Sudedame į skardą.

Mažesnes morkas pjaukite išilgi į 4 dalis, o jei stambesnės - pjaustykite smulkiau.


Geltonas ir raudonas paprikas išvalykite. Paprikas supjaustykite 2,5 cm pločio juostelėmis. Tuomet sudėkite į skardą. Beje, paprikų spalva pasirinkta tik dėl gražesnio spalvinio efekto, todėl jūsų turimos paprikos, nesvarbu kokios spalvos, tiks kuo puikiausiai. Supjaustę patalpinkite į skardą.

P.S. Žemiau pamatysite du skirtingus šio garnyro paveikslėlius - viskas tas pats, tik vartotos skirtingų spalvų paprikos.




Taigi, nulupkite česnako skilteles ir lengvai spustelkite peilio geležte, tokiu būdu česnako sultys bei aromatas pasiskirstys ant kepamų daržovių. Žinoma, česnakus taip pat sudėkite į skardą.


Viską skardoje apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Apibarstykite druska ir pipirais. Viską apmaišykite tiesiog rankomis. Tuomet padarykite vietos viduryje daržoves paskirstydami į kraštus. Jei garnyro darote daug - mėsai tiesiog imkite atskirą skardą.


Mėsai atskirame dubenėlyje sumaišome prieskonius: druską, pipirus bei čiobrelius. Viską sumaišome.


Mėsą apšlakstykite 1 š. alyvuogių aliejaus bei iš visų pusių įtrinkite prieskonių mišiniu. Tuomet dėkite į skardą bei kepkite kartu su bulvėmis 200 laipsnių temperatūroje 40-50 minučių (gausis medium rare - tai yra tik vos apkepusi, todėl rekomenduoju kepti 60-70 minučių).



Patariu, prieš pjaustant mėsą leisti jai pastovėti 10 minučių ant jūsų kaitlentės, kad sultys esančios mėsoje spėtų vienodai pasiskirstyti. O tada - ruoškite lėkštes ir klausykitės komplimentų...


Skanių ir jaukių vakarienių, brangieji,
Ingrida

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.