Ar šiemet jums ar jūsų pažįstamiems teko žvejoti Lietuvos pajūryje? Jei taip, puikiai žinote šią žuvį. Savaitgalį brolis prižvejojo devynias galybes tokių ir nemažai šio gėrio užsiliko mano namuose. Jei atvirai - šią žuvį matau pirmą sykį gyvenime, mat kuris laikas negyvenau Lietuvoje. Todėl privalėjau sužinoti, ką ketinu valgyti.
Trumpa informacija - žuvis vadinama grundalu arba žvejų praminta byciokai, Lietuvos pajūryje atsirado nesenai, prieš 6-8 metus. Manoma, kad atkeliavo laivais, kartu su balastiniais vandenimis iš Juodosios ar Azovo jūros. Žuvų galvos didelės, masyvios, tačiau mažai ašakų. Mėsa balta, skani, šiek tiek primena menkę. Paviršius gleivėtas, gleivės lieka net ir nuvalius žuvį, todėl privaloma gerai ištrinti citrina. Ir visai nebūtina tapti žveju, kad galėtumėt paragauti grundalų-Palangos kavinės jau siūlo išbandyti šią naujieną. O žuvies nepopuliarumas akivaizdžiai nulėmė ir kainą - turgavietėse ir kitose prekybos vietose grundalų kainos siekia vos 2-3 Lt už kilogramą. Jei kur užmatysite parduodamos-būtinai išbandykite.
Jums reikės:
Grundalų;
Citrinos;
Druskos;
Grūstų juodųjų pipirų
citrininių žuvies prieskonių
Aliejaus kepimui
Salotoms:
salotų
2 pomidorų
agurko
svogūnų laiškų
šviežių krapų
sauja ridikėlių
druskos
pipirų
0,5 citrinos
alyvuogių aliejaus
Garnyrui:
bulvių
druskos
krapų.
Pirmiausias užkaičiame bulves, pasūdome ir išverdame. Gausiai apibarstome krapais.
Nuvalytus grundalus gerai ištriname citrina. Sumaišome druską, grūstus pipirus bei citrininius žuvies prieskonius. Šiuo mišiniu ištriname žuvį ir kepame įkaitintame aliejuje.
Salotoms visus produktus nuplauname. Salotų lapus suplėšome (taip išlieka daugiau vertingų medžiagų, nei pjaustant). Pomidorus ir agurkus supjaustome kubeliais. Svogūnų laiškus bei krapus susmulkiname. Ridikėlius supjaustome plonais griežiniais.
Ant viršaus užspaudžiame pusės citrinos sultimis, pabarstome pipirais, druska ir užpilame alyvuogių aliejumi. Viską gerai išmaišome.
Grundalus, salotas dedame į lėkštę, jei norite - patiekite su virtomis bulvėmis.
Skanių grundalų brangieji,
Ingrida
Kas šiandien pietums? Ar dažnai girdite šį klausimą? Tuomet ir jums, kaip ir man tenka nuolat sukti galvą, ką šiandien paruošus? Mano virtuvėje-nuolatinis judėjimo procesas: kuriu, buriu ir tobulinu… O šiandien ir dalinuosi su visais neabejingais virtuvei ir tam nenumaldomam norui paragauti kažko skanaus ir išbandyti kažką naujo… Ar pas jus jau tarška kilnojami puodai ir čirška kepami, skrudinami ar verdami produktai? Tai kas pas jus šiandieną pietums, brangieji?
Užsisakykite:
Rašyti komentarus (Atom)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą
Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.